kaju 5

Afrika’dan Kaju Fıstığı İthal Etmek, Afrika’daki Kajuyu Tanımak,  Afrika’daki     Toptancılarla Direkt Bağlantı Kurmak için Ticari Rehberlik ve  Danışmanlık       Hizmeti almak istiyorsanız Doğru Yerdesiniz.

Kaju ithalatı yapmamaktayım veya yerinde bizzat tanıştıracağım firmalardan     getirteceğiniz kaju üzerinden komisyon ile çalışmamaktayım.
Sizlere sadece Güvenli Seyahat ve Güvenli Ticaret konusunda hizmet           vermekteyim. Afrika’da Kaju satıcıları ile hiçbir aracı olmaksızın sizleri bir araya     getirmekteyim.
 

Türkiye’deki Kaju ile ilgili bilgilerin %90’ı bu sayfadan kaynak gösterilmeksizin kopyalanmaktadır. Afrika’da Kaju Pazarı konusunda danışmanlık hizmeti veren ilk ve tek kişiyim. Kişi kimliği olmayan diğer hiçbir web sitesi ile ilgi ve alakam yoktur.
Bu doğrultuda gerek Türkiye’den Afrika için Kaju Danışmanlığı yaptığını yaptığı belirten firmaların gerekse Afrika’dan bu konuda hizmet verdiğini söyleyen şahıs ve firmaların güvenilirliği konusunda özgeçmişlerini dikkate almanızı öneririm.
Türkiye’de Afrika’dan direkt ya da dolaylı olarak kaju ithal eden birçok firma bulunmaktadır. Afrika’dan Kaju fıstığı ithalatı Avrupa’da da sağlık trendine bağlı olarak hızla artış göstermektedir.
Afrika’dan Kaju ithal eden başlıca Avrupa ülkeleri Hollanda, Almanya ve İngiltere olmakla beraber Orta ve Doğu Avrupa’daki ülkelerde de tedarikçilerin sayısı hızla artmaktadır.
Birçok alanda Afrika Danışmanı olarak hizmet verdiğim gibi Kaju ile ilgili olarak da ilgili firmalara ücretli danışmanlık hizmeti vermekteyim.

Kaju İthal Etmek İçin Seçenekler:
Üretim Yapan Fabrikalardan Kaju İthal Edebilirsiniz. Afrika’da Kaju Kuşağındaki hemen hemen her ülkede yerleşik kaju işleme fabrikaları bulunmaktadır. Bu fabrikalar genel olarak yabancı yatırımcıların hakimiyetindedir. Dolayısıyla fabrikalar işledikleri kajunun tamamını ihraç etmektedir. Bu fabrikalardan temin edeceğiniz kaju fiyatları da bu doğrultuda diğer alternatiflere nazaran yüksek kalacaktır. Hintliler genel anlamda pazara tekel olma yolundadır ve fabrikaları öncelikli olarak Hindistan’a ihraç etmek üzere üretim yapmaktadır.
Lakin bu fabrikalar ülke içinden temin edeceğiniz kabuklu kajuyu işleme konusunda hizmet de vermektedir.
Bu fabrikaları yerinde ziyaret ederek ve yerinde fiyat konusunda pazara hakimiyetinizi hissettirerek pazarlıkla ticaret yapmanız mümkündür. Yapacağınız ticaretin hacmi ile orantılı olarak fiyatlar oldukça esneyebilir. Bu alternatifin akreditif ile çalışma avantajı bulunmaktadır. Bu firmaların büyük bir kısmına internet ile ulaşmak mümkün olmamaktadır. Sadece bir kaçının web sitesi vardır. Bu firmaların yetkililerine ulaşmanız, birden fazla firmayı kısa sürede ziyaret edebilmeniz ve organizasyon yapmanız konusunda sizlere bir danışman olarak destek vermekteyim.
Aracı Firmaları Kullanarak Kaju İthal Edebilirsiniz. Her kaju ülkesinde bu konuda aracılık yapan firmalar bulunmaktadır. Bu seçenekte en önemli husus aracı firmanın güvenilirliğidir. Geçmişi ve referansları kuvvetli ticaret odalarından teyitli firmalarla çalışılabilir.
Afrika köylerinde küçük toptancılardan kabuklu kaju temin edilebilir. Bu toptancıların ihraç etme yetenekleri olmayabilir. Bu durumda kabuklu kajuları peşin ödeme ile toplayıp ülkedeki güvenilir bir dış ticaret firması vasıtasıyla kabuklu olarak ithal edebilirsiniz. Bu tip firmalarla çalışırken etnik ilişkilerin önemi ağır basmaktadır. Bu seçenekte risk oldukça yüksektir. Bu firmaların finansal akışlarının hacmi ve geçmişi önceden araştırılmalıdır. Ali Baba gibi web portalları üzerinden iletişime geçeceğiniz aracıların verdiği dikkat çekici fiyatlar genellikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tip aracı şahıs ve firmalarla yapılan ticaretler mağduriyetle sonuçlanabilmektedir. Bu doğrultuda sizlere bir danışman olarak destek vermekteyim.
Direkt Köylülerden Kaju Alarak İthal Edebilirsiniz. Kaju kuşağında bulunan birçok köyde küçük çapta kaju işlemesi bulunmaktadır. Başlangıç için küçük organizasyonlarla işlenmemiş kajuyu dikkat çekici fiyatlarla toplamanız mümkündür. Türkiye’den veya Uzak Doğudan temin edebileceğiniz 100-200 USD/adet mekanik kırıcıları Afrika’ya götürüp kendi imalat düzeninizi kurabilirsiniz. Bu şekilde ilgili Afrika ülkesinde 20 kg-kişi/gün gibi kırılmış kaju üreterek Afrika’dan ithalat yapabilirsiniz. Bu konuda ilgili Afrika ülkesinde firma kurulumu, gerekli ekibi içeren düzenin organizasyonu, yerleşik çalışan için izinlerin alınması ve yaşam konforunu içeren düzenin hazırlanması konusunda bir danışman olarak hizmet vermekteyim.

Danışmanlığım Dahilinde Verdiğim Hizmet;
Kajuyu temin edebileceğiniz Batı veya Doğu Afrika seçenekleri üzerine tek ülke ya da birden fazla ülkeye sizinle birlikte seyahat planlıyoruz. Doğu Afrika seçeneğinde Tanzanya, Kenya, Mozambik ülkelerine; Batı Afrika seçeneğinde Gana, Nijerya, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso, Benin, Gine, Senegal, Liberya, Togo, Nijer, Mali, Gambiya ülkelerinden bir veya daha fazlasını içeren seyahat programlarım bulunmaktadır. Bu seyahatlerde beklentileriniz, sezon, ayıracağınız zaman ve bütçeniz belirleyici hususlardır. Bu detaylar karşılıklı görüşme ile netlik kazanır. Her seyahatin vize, otel ve uçak rezervasyonları, randevuların alınması gibi hususların organizasyonu için ortalama 2 haftalık bir ön hazırlık süreci vardır.
Ortalama tek ülkeye düzenlenecek 5 günlük seyahat içeriğinde kaju ile ilgili tüm sorular kafanızda canlanır ve ülkedeki en önemli üretici ve toptancılar ile bizzat aracısız olarak pazarlık etme şansınız olur. Genel anlamda çabuk karar verilmesi durumunda ticaretin gerçekleşmesini (malın yüklenmesi, inspection vb.) tüm safhalarıyla gözlemleyebilmek için ortalama 7-10 gün yeterli olmaktadır. Seyahat sonunda tüm seyahat raporlanarak tarafınıza verilir. Seyahatte ayrıca Ticaret Odası, Ticaret Ateşeliğimiz, örnek gümrükçü ve nakliye acentesi, hukuki problemlere karşı bir avukatlık bürosu, inspection şirketleri ziyaret edilerek bizzat yetkililerle tanışmanız sağlanır. Tüm seyahat boyunca tercümanlık hizmetim ücretsizdir. Ayrıca seyahatinizin pazar araştırması devlet desteği kapsamında ilgili dosyanın hazırlanmasına da ücretsiz olarak yardımcı olmaktayım.
Verdiğim hizmet gün bazlı olarak yerinde ticari rehberlik, ticaret ve seyahat güvenliğinizin sağlanması şeklinde olup hiçbir şekilde yapacağınız ticarete bağlı bir komisyon talebim bulunmamaktadır.
Danışmanlığımın doğrultusunda zamanın verimli kullanılarak yapılan ticari seyahatin yanı sıra, yapılacak seyahatin güzergahı üzerinde, kültürel aktivite, safari vs. denk gelirse program akışına göre dahil edilebilmektedir. Böylelikle Afrika kültürü ve güzelliklerine şahit olma şansını yakalayabilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Kajunun Faydaları:
Kajunun kanseri önleyici fonksiyonları olduğu yabancı literatürde çokca telafuz edilmektedir. Akademik yazılarda kaju fıstığının kanser hücreleri ve tümörleri etkisiz hale getiren flavonolleri içerdiği ayrıca kolon kanserinden koruyan bakır açısından oldukça zengin olduğu vurgulanmaktadır.
Fosfor ve potasyum açısından zengin sayılan kaju sperm sayısını artırarak cinsel yaşamı canlandırır.
Kaju fıstığı, diğer fındıklara oranla düşük yağ içerir ve bu özelliğinden dolayı kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Kolestrole etki etmez ve antioksidan özelliğinden dolayı kalp sağlığını destekler.
Kaju fıstığının bol miktarda magnezyum içermesi kan basıncı sağlığı açısından önemlidir. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak kalbi korur.
Kajunun içerdiği bakır saç sağlığı açısından önemlidir. Bakır eksikliği saçların dökülmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olur. Saç dökülmesini engellemesi yanında, kaju, saçların siyahlaşmasına da yardımcı olur.
Kajunun magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içermesi kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle çocukların tüketmesi sağlıklı kemiklerin oluşmasına yardımcı olur.
Kaju fıstığı içerdiği magnezyum damarları ve kasları rahatlatır. Böylece kalsiyum sinir hücrelerine girmesini sağlarken sinir hücrelerine ekleyerek kemiklere tutulmasını sağlar. Magnezyum miktarı az olduğunda damarların kalsiyumla dolmasına neden olabilir. Aynı zamanda bu durum yüksek tansiyona ve baş ağrısına neden olur.
Düzenli olarak kaju tüketimi safra taşı oluşumunun yüzde 25 oranında azaltmaktadır.
Kaju fıstığı yağlı gıdalar arasında kabul edilse de kilo aldırmaz.
Kaju fıstığı bakır, magnezyum, selenyum başta olmak üzere kaliteli mineraller içerir. Bundan dolayı antioksidan özelliği vardır ve bu özelik genellikle sağlık için faydalıdır.
Kaju fıstığı sindirim için faydalı olan asitler içerir ve asit seviyesini sağlıklı düzeye tutar.
Zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı bünyeyi korur.
ABD Tarım Bakanlığının Ulusal Besin Veri Tabanına göre, 1 ons çiğ kaju (28,35 gram ya da 18 adet kaju fıstığı); 157 kalori, 8,56 gr karbonhidrat, 1,68 gr şeker, 0,9 gram lif, 5,17 gr protein, 12,43 gr yağ, 10 mg kalsiyum, 1,89 gr demir, 83 mg magnezyum, 168 mg fosfor, 187 mg potasyum, 3 mg sodyum, 1,64 gr çinko, 7 mikrogram DFE ve B ile C vitaminlerini içerir.
Kaynak:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/12087?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=raw+cashews&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Ürünün Tanımı:
Kaju Fıstığı, Kaju ağacının meyvesine (anacardium occidentale) ait meyveye yapışan böbrek şeklindeki tohumlardır. Güçlü bir kabuk tarafından korunan fıstık, kabuklanmadan önce kavrulmalıdır. Yenilebilir kısım, kaju fıstığının çekirdeğidir. Çekirdek ağırlaştıkça bütün kaju fıstığının %20’sini oluşturur.
Kaju, kuzeydoğu Brezilya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Hindistan ve Vietnam, en büyük iki kaju fıstığı üreticisidir. Dünya ve Avrupa pazarının ana tedarikçileridir. Bu iki ülkedeki işleme kapasitesi mahsulü aşmaktadır. Bu nedenle Afrika’dan çok fazla hammadde ithal edilmektedir. Çoğunlukla Afrika’dan işlenmemiş kaju fıstığı Hindistan ve Vietnam’a ihraç edilir. Örneğin Hindistan her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton kaju fıstığı işlemektedir ve işlediği miktarın sadece yarısını üretmektedir. Vietnam ise yaklaşık 1 milyon ton kaju fıstığı işlemektedir.
Pazar için diğer bir önemli oyuncu ise ABD’dir. Bunun yanında Brezilya ise yaklaşık 0,3 milyon ton civarında kaju işlemektedir.
Afrika’da Kaju yetiştirilen iki bölge vardır. Doğu Afrika’da (Mozambik, Tanzanya, Kenya) ve Batı Afrika’da (Benin, Nijerya, Gana, Togo, Gine Bissau, Fildişi Sahili ve Burkina Faso)
Bu konuyla ilgili raporuma bakabilirsiniz. (LINK)
Kaju Fıstığı çekirdekleri çoğunlukla Avrupa pazarında kavrulmuş tuzlu bir çerez olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda kaju fıstığı endüstriyel kullanımda da ilgi çekici hale gelmektedir. Kurabiyeler, tahıllar içinde kullanılmaktadır.
Kaju kabuğundan çıkarılan yağ (CNSL- anarkadik asit, kardanol, 2-kardol ve metil kardol) yüzey kaplamaları, boyalar, vernikler ve ayrıca polimer üretimine kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir ve katma değeri oldukça yüksektir. Yağ ayrıldıktan sonra tıbbi ilaç sektöründe, böcek ilaçlarında, polimerlerde, reçinelerde kullanılmaktadır. Kabuktan yaklaşık %12 civarında yağ çıkarılır.
Fıstığın kendisinden çıkarılan yağ oranı ise ortalama %26 civarındadır ve yemeklik olarak kullanılabilir.

Kajunun İşlenmesi:
Böbrek şeklindeki yenilebilir Kaju kuruyemişi aslında meyvenin öz çekirdekleridir. Meyvenin kabuklu dış çekirdeğinin çıkarılmasından sonra öz çekirdeklerin buharlama, kurutma, kavurma, kalite kontrol ve paketleme gibi işleme yöntemleriyle son halini alması bölgesel değişiklikler gösterebilir. Brezilya’da mekanik işlemler uygulanırken, Hindistan’da işçilik emek odaklıdır. Afrika’da ise işçilik yoğun olmak üzere az da olsa mekanik sistem de bulunmaktadır.
Kajunun buharla kaynatma kullanarak işleme adımları aşağıdaki gibidir.
a-Buharlama: Kabukların yumuşatılması için kabuktaki fıstıklar buharda basınç altında pişirilir. Bu işlem kajunun kabuk altındaki dokusunun gevşemesini ve öz çekirdeğin kabuktan ayrılma işleminin kolaylaşmasını sağlar.
b-Kabuk kırma ve kabuktan çıkarma: Her bir kaju kabuğu uzunlamasına açılarak ve kabuğun içindeki öz çekrdek dediğimiz kaju fıstığı zarlı ve hafif yağlı olarak elle çıkarılır. Bu işlem için en çok kullanılan sistem mekanik elle çalışan bir mengene ve bıçaktan oluşan kabuklu kajunun yerleştirilebileceği bir haznesi olan bir mekanizmadır. Hidrolikle ve motorla desteklenen değişik tipleri olduğu gibi otomatik makineler şeklinde olanları da vardır. Bir işçi günde ortalama 8 saatlik çalışma ile 20 kg civarında Kaju öz çekirdeği çıkarabilir.
c-Kurutma İşlemi: Kaju Fıstığının (Kaju öz çekirdeğinin) zarından ayrılması için, kabuktan kırılarak çıkarılan kajular birkaç saat boyunca düşük ısıda bir fırında kurutulur.
d-Zar soyma: Her bir kajudan kuruyan zar elle ayrılır ve aynı anda görsel olarak derecelendirilir.
e-Değerlendirme ve Sınıflandırma: Kaju çekirdeklerinin tamamı, tek tek ebatlarına göre ayrılır. Kaju fıstığı ne kadar beyaz ve çekirdeğin ne kadar kırık olduğunu göre sınıflandırılır. Dört renk derecesi vardır, çekirdeğin dört tipi ve altı boyutu (veya pound başına maksimum çekirdek sayısı) vardır. Günümüzde derecelendirme makineleri de kullanılmaktadır.
f-Kalite Denetimi: Her sınıfın kaju fıstıkları mevcut kalite standartlarına göre incelenir.
g-Kalite Kontrol: Kaju çekirdekleri daha sonra fırında, metal tespiti, toz aspirayonu ve elleçleme konveyöründe ısıtma gibi bir dizi güvence tedbirinden geçirilir.
h-Paketleme: Kaju çekirdekleri, düşük oksijen ve yüksek karbondioksit ve nitrojen içeren modifiye edilmiş bir atmosferde 50 poundluk (22,68 kg) çok katmanlı bariyer torbalarda paketlenir. Bu poşetler bir kartona birer birer yerleştirilir.
Kajunun Standartları:
Kaju Fıstığı Çekirdekleri boyutlarına, şekillerine ve renklerine göre sınıflandırılır. Wholes (Bütün), Splits (Yarım), Brokens (Kırık), Butts, Scorched vb. Bunlar 1 pounddaki adet Sayısına (0,45 kg) göre W180, W240, W320, W450 vb. olarak sınıflandırılır.
Whole dediğimiz bütün halindeki kaju fıstıkları genel olarak aperatif olarak kullanılırken, Split dediğimizde kırıklar da diğer gıda maddelerinde içerik olarak kullanılır.

GTİP Kodları
08013200 Taze veya Kurutulmuş Kaju Fıstığı
08013100 Kabuk içinde Taze veya Kurutulmuş Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığının Avrupa Birliği’nde resmi olarak tanımlanmamıştır. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından yapılan sınıflandırma yaygın olarak kullanılmaktadır. Burada Kaju Fıstığı 3 ana sınıfa ayrılır. EKSTRA SINIF, SINIF I ve SINIF II. Bu sınıflandırma kaju öz çekirdeğinin rengi ve izin verilen kusurlara göre yapılır. Ana üretici ülkeler olan Hindistan, Brezilya ve Vietnam bu sınıflandırmayı kullanır. Afrika ülkelerindeki imalatçılar da bu büyük imalatçılara mal tedarik ettikleri için aynı sınıflandırmaya tabidir. KAju fıstığındaki dereceler, bir pounddaki (0,454 kg) adet sayısı baz alınır. Örneğin 1 pounda 210 adet, bir kilogramda 465 adete tekabül eder.
UNECE LINK:http://www.unece.org/trade/agr/standard/dry/DDP-Standards.html
Kaju ithalatında gıda sertifikasyonu da önem teşkil eder. Bu konuda kajuyu ithal edeceğiniz bölgelerdeki akreditasyon ve inspection hizmeti veren SGS, Bureau Veritas gibi bağımsız akreditasyon şirketleri ithalatınızı gümrük mevzuatına uygunluk konusunda güvence altına alacaktır.

Afrika’da diğer iş imkanları için http://afrikadanismani.com

Alper F. ABİDİN   Tel: +90 532 448 10 57

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.